Lista alergenilor care trebuie declarati, conform legislatiei in vigoare, contine:

1. Cereale care contin gluten (adica grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptand:

(a) siropurile de glucoza obtinute din grau, inclusiv dextroza(l);

(b) maltodextrinele obtinute din grau(l);

(c) siropurile de glucoza obtinute din orz;

(d) cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice.

2. Crustacee si produse derivate.

3. Oua si produse derivate.

4. Peste si produse derivate, exceptand:

(a) gelatina de peste folosita ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide;

(b) gelatina de peste sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului.

5. Arahide si produse derivate.

6. Soia si produse derivate, exceptand:

(a) uleiul si grasimile de soia, complet rafinate(l );

(b) amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia;

(c) fitosteroli si esteri de fitosterol derivati din uleiuri vegetale extrase din soia;

(d) esterul de stanol vegetal produs din sterolii obtinuti din uleiuri vegetale extrase din soia.

7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:

(a) zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;

(b) lactitolul.

8. Fructe cu coaja, adica migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure ( orylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), si produse derivate, exceptand:

(a) nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice.

9. Telina si produse derivate.

10. Mustar si produse derivate.

11. Seminte de susan si produse derivate.

12. Dioxid de sulf si sulfiti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in S02.

13. Lupin si produse derivate.

14. Moluste si produse derivate

 

*( I ) si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de baza din care au fost obtinute.